Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ Π.Δ. ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
epitropi.katoikon.vyrona@gmail.com http://protovoulia-agona.blogspot.com

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Η κυβέρνηση άλλαξε, μα τα σχέδια για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό παραμένουν. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακυρώσει το έργο. Στις 22 Δεκέμβρη, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της Ν.Δ., που δεν έχει ανακληθεί μέχρι σήμερα, οι κατασκευαστικοί όμιλοι καταθέτουν τις προσφορές τους. Φαίνεται ότι οι αόριστες δηλώσεις της νέας Υπουργού περί «επαναθεώρησης του σχεδιασμού» και «αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων», απλώς θέλουν να μας καθησυχάσουν, να κερδίσουν χρόνο, να εμπλέξουν διάφορους φορείς στην δήθεν βελτίωση του έργου και ίσως σχετίζονται και με την προσπάθεια τους να μοιράσουν με το δικό τους τρόπο την πίτα.
Τα οικονομικά συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών είναι τεράστια και πλασάρονται μέσω των ΜΜΕ. Στο βωμό του κέρδους θέλουν να θυσιαστεί ο Υμηττός στο όνομα δήθεν της δικής μας εξυπηρέτησης, της «ανάπτυξης» και των αναγκών κυκλοφορίας των οχημάτων.
Χρόνια τώρα το ιδιωτικό κεφάλαιο και το Δημόσιο αντιμετωπίζουν τον Υμηττό ως πεδίο για ληστρική εκμετάλλευση. Μεγαλοτσιφλικάδες και οι κληρονόμοι τους διεκδικούν εκτάσεις στην περιοχή και προχωρούν, από κοινού με κατασκευαστές, σε εκτεταμένες καταπατήσεις. Οικοπεδοφάγοι κτίζουν αυθαίρετα. Εργοστάσια λειτουργούν ανεξέλεγκτα και εταιρείες χρησιμοποιούν το βουνό ως χώρο στάθμευσης. Το κράτος δεν προστατεύει το βουνό και το ίδιο εγκαθιστά στρατόπεδα και υποδομές ΔΕΚΟ. Τα στρατόπεδα με τη σειρά τους κατασκευάζουν νέα κτίρια, πολυκαταστήματα, βενζινάδικα. Οι Δήμοι χρησιμοποιούν το βουνό ως φτηνό χώρο για γκαράζ, αυθαίρετες κατασκευές, νεκροταφεία, σχολεία, χωματερές, εγκαταστάσεις για τα συνεργεία καθαριότητας Η εκκλησία διεκδικεί το βουνό ως ιδιοκτησία της και προσδοκά την οικοδόμηση ξενώνων και συνοδικών μεγάρων.
Οι συχνές πυρκαγιές καταστρέφουν μεθοδικά χιλιάδες στρέμματα δάσους και θάμνων και ανοίγουν τους δρόμους της φωτιάς.


Η κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων μέσα, γύρω και πάνω στον Υμηττό θα δώσει το τελειωτικό κτύπημα. Περιλαμβάνει υπόγεια και υπέργεια τμήματα, κόμβους, σήραγγες και σταθμούς διοδίων. Οι δρόμοι και ο περιβάλλων χώρος τους θα παραδοθούν για εκμετάλλευση στις κατασκευάστριες εταιρείες. Οι κόμβοι θα την συνδέουν με τα κέντρο της Αθήνας μέσω των δρόμων του Βύρωνα, της Καισαριανής, του Ζωγράφου, της Ηλιούπολης.
Στην περιοχή του Κουταλά θα κατασκευαστεί ένας φαραωνικός κόμβος 130.000 τ.μ., 12 κλάδων, 5 γεφυρών, 3 σηράγγων, που και η ίδια η αμφισβητούμενη μελέτη του Υ«ΠΕ»ΧΩΔΕ παραδέχεται ότι για την κατασκευή του θα ξεριζωθούν χιλιάδες δέντρα. Από κει θα ξεκινά και η σήραγγα που θα ξεκοιλιάσει το βουνό, λειτουργώντας και ως αγωγός τόνων καυσαερίων.
Πρόκειται για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, που θίγει τους όρους ζωής και για τις επόμενες γενιές, που θα ζήσουν στην Αθήνα. Το φυσικό περιβάλλον θα πληγεί ανεπανόρθωτα και οι συνθήκες ζωής και μετακίνησης θα χειροτερεύσουν. Ειδικά στο Βύρωνα, στερούμαστε ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρυνθούμε με την καθημερινή κυκλοφορία δεκάδων χιλιάδων οχημάτων που θα κινούνται από και προς κάθε κατεύθυνση.
Αυτοί οι ιδιωτικοί και ακριβοί αυτοκινητόδρομοι δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων για γρήγορη, ασφαλή, οικονομική μετακίνηση. Αποτελούν αδιέξοδο για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο με το καταναλωτικό πρότυπο που εξυπηρετείται.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
• Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό, υπόγειος ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες.
• Καμία διαβούλευση με όσους σχεδιάζουν τη λεηλασία του βουνού.
• Καμία αυταπάτη για δυνατότητα «εναλλακτικών λύσεων» με νέους αυτοκινητόδρομους.
• Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.
• Απόσυρση τώρα του νέου Προεδρικού Διατάγματος λεηλασίας του Υμηττού.
• Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του.
• Απομάκρυνση τώρα όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν σχετίζονται με το δασικό του χαρακτήρα (ΚΥΤ, κεραίες, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, βενζινάδικα) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.
• Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση και εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων.
• Πυροπροστασία και αναδάσωση του βουνού.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ – ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου